Het gemeentebestuur gaat in beroep tegen de beslissing van de Deputatie van de provincie Antwerpen om een milieuvergunning te verlenen aan het windturbineproject dat Ecopower wilt realiseren in de bossen van SCK-CEN en Vito. Het gemeentebestuur is van oordeel dat de milieu-impact van windturbines van 200 meter hoog onvoldoende gekend is.

Het dossier handelt over de bouw en exploitatie door Ecopower van acht windturbines in bossen van het SCK-CEN en Vito. Ecopower wenst deze turbines in twee rijen te bouwen ten zuiden van het kanaal Bocholt – Herentals, tussen Sas VI en Sas VII.

Beroep aantekenen?

Het recht om beroep aan te tekenen, geldt voor elke burger of groepering die zich in het dossier benadeeld voelt. Dit moet volgens een strikte procedure gebeuren binnen de dertig dagen na de bekendmaking van de beslissing. De beslissing werd met de gekende gele borden aangeplakt, waarbij woensdag 21 mei als startdatum geldt voor de periode waarbinnen beroep kan worden aangetekend. Om beroep te kunnen aantekenen moet je onder andere een attest aanvragen bij onze gemeentelijke milieudienst. Het beroep zelf dien je in bij de Vlaams minister van Leefmilieu, Graaf de Ferraris-gebouw, Koning Albert II-laan 20, bus 8 in 1000 Brussel.

Daarnaast moet je 6,20 euro storten op rekeningnummer BE04 3751 1109 9031 met als rekeninghouder AMINAL-BESTUUR Milieuvergunningen. Vermeld bij je betaling ‘VLAREM-dossiertaks’ en voeg een betalingsbewijs toe aan je beroepsdossier.  

Gemeente in beroep

Ook het gemeentebestuur is vanuit zijn opdracht als lokaal bestuur belanghebbende en kan dus beroep aantekenen. Het college van burgemeester en schepenen heeft inmiddels beslist om deze stap te zetten. Zo vindt het gemeentebestuur dat er – door het ontbreken van een uitgebreid Milieueffectenrapport – te weinig zekerheid is op de milieu-impact van deze grote turbines. Deze impact kan er zijn op de mens door slagschaduw en geluidshinder, op het landschap, de waterhuishouding en de natuur. De milderende technische maatregelen die door Ecopower in het aanvraagdossier worden voorgesteld zijn in grote mate nog experimenteel.

We spreken hier over acht windturbines met een rotorhoogte van 200 meter. Nergens in Vlaanderen staan windmolens van dergelijke schaalgrootte. Zonder dit Milieueffectenrapport is het onmogelijk om objectief te oordelen over de impact van dit project op mens en milieu.

Gevolgen van het beroep

De beroepsinstantie zal nu moeten oordelen over de gegrondheid van dit beroep. In elk geval geldt het toekennen van de milieuvergunning door de Deputatie onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning. Hierover heeft de Vlaamse overheid nog niet beslist. Het gemeentebestuur heeft ook hier met een uitgebreide motivatie negatief geadviseerd. Het project kan pas gerealiseerd worden als de initiatiefnemer definitief over een milieuvergunning én een stedenbouwkundige vergunning beschikt.